Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a renunţat să majoreze capitalul social al combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, al cărui acţionar majoritar este, prin procesul de transformare a creanţelor în acţiuni, susţine Wojciech Zaremba, Business Development Director al PCC, acţionarul minoritar al combinatului vâlcean.
Reprezentanul PCC, grup german care urmăreşte să cumpere combinatul, a precizat că privatizarea "Oltchim", anunţată în toamna acestui an, se va realiza, în consecinţă, cu tot cu datorii şi nu în baza unei proceduri "netransparente", care putea fi sancţionată de Bruxelles ca un posibil ajutor de stat.
Wojciech Zaremba ne-a explicat: "Acum două zile am fost înştiinţati telefonic de către reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la cele două petiţii înaintate de PCC prin care atrăgeam atenţia că procesul de transformare a creanţelor în acţiuni este netransparent şi poate reprezenta o formă de ajutor de stat. Comisia Europeană a dat un răspuns favorabil petiţiilor noastre şi a anunţat că va monitoriza atent acest proces, dacă va mai avea loc. Din câte ştiu, se pare că AVAS a renunţat deja la această modalitate de majorare a capitalului social".
Referitor la cea de-a doua petiţie a PCC, adresată Parlamentului European, Adam Lamentowicz, Project Development Manager al PCC, ne-a precizat că această instituţie va lua o decizie privind situaţia semnalată, la şase luni de la o decizie oficială a Comisiei Europene.
Lamentowicz a adăugat că decizia parlamentarilor europeni va avea un rol formal, pe lângă cea a "Executivului" de la Bruxelles.
La rândul său, Constantin Roibu, directorul general al "Oltchim", a declarat, recent, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA, că societatea sa, împreună cu AVAS, au prezentat deja problema conversiei la Comisia Europeană încă de la începutul anului 2007.
"Nu suntem în măsură să prezentăm un punct de vedere atâta timp cât problema este în analiză la Comisia Europeană şi oricum, ne vom supune deciziei Comisiei, indiferent care va fi răspunsul acesteia", spunea Roibu.
Reprezentanţii AVAS ne-au declarat că, la momentul actual, nu au primit nicio adresă din partea Comisiei Europene privind conversia datoriilor în acţiuni.
• Zaremba: "Arpechim a sistat livrările de materie primă"
Principalul furnizor al de materie primă al combinatului vâlcean, Arpechim Piteşti a sistat livrările către Olcthim acum două săptămâni din pricina unor avarii produse la instalaţiile vechi, a anunţat, ieri, Wojciech Zaremba, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit PCC, combinatul vâlcean a fost nevoit să-şi reducă producţia, "un lucru deosebit de periculos".
Wojciech Zaremba a apreciat că reparaţiile la Arpechim, ar dura o lună de zile şi s-a declarat consternat de faptul că Oltchim nu a avut un "plan B", pentru a preîntâmpina o asemenea situaţie de criză.
În replică, Constantin Roibu, a declarat: "Este adevărat că a avut loc un incident tehnic în piroliza de la Arpechim fapt ce a determinat o întrerupere a activităţii acesteia până la soluţionarea problemei. Aşa cum se ştie, Arpechim este principalul nostru furnizor de materie primă şi această întrerupere ar fi putut provoca întreruperea totală a activităţii Oltchim. Intervenţia promptă a Petrom a rezolvat această situaţie pentru Oltchim prin furnizarea de materii prime de la alte rafinării. Acest lucru a permis Oltchim să îşi continue activitatea, chiar dacă la jumătate din capacitate, până la soluţionarea problemei, anticipată pentru 7-8 octombrie 2008. Nu putem estima în acest moment care vor fi consecinţele asupra realizării bugetului de venituri şi cheltuieli al societaţii Oltchim pe anul 2008. Ambele societăţi, atât Oltchim cât şi Petrom fac demersuri pentru a găsi cât mai repede soluţii şi pentru evitarea unor situaţii similare pe viitor".
"Vineri vom aveam o întrunire a conducerii combinatului pentru a lua o decizie în aceast caz , noi propunând deja ca societăţile grupului PCC să livreze materia primă până când soluţionăm problema", a precizat Zaremba.
După ce au s-au interesat acum un an de preţul Arpechim şi au purtat negocieri cu Petrom-OMV pentru achiziţia diviziei de petrochimie a combinatului piteştean, reprezentanţii PCC au reiterat importanţa Arpechim Piteşti pentru combinat, cu care este conectat prin intermediul unei reţele de conducte.
Zaremba a subliniat că Oltchim ar face cea mai bună afacere să cumpere partea de petrochimie a Arpechim, mai ales în condiţiile în care, "pe fir" a intrat un investitor puternic din Azerbaidjan.
Potrivit PCC, Arpechim livrează circa 40% din producţie combinatului vâlcean.
• PCC: "Oltchim Mbo ne-a promis că-şi schimbă numele"
Wojciech Zaremba a declarat că nu are nimic împotriva intenţiei "Oltchim MBO" de a participa la privatizarea combinatul, dar a precizat că a solicitat acestora să-şi schimbe numele.
"Nu sunt de acord să folosească numele de Oltchim, care este un brand de 40 de ani, înregistrat de Oltchim SA", a spus Zaremba, care a adăugat că numai brandul Oltchim ar valora 20% din valoarea societăţii.
În plus, Zaremba a afirmat că apariţia Oltchim Mbo, pe lângă Oltchim SA crează confuzie, în relaţia cu instituţiile financiare.
"Reprezentanţii Oltchim Mbo ne-au promis că-şi schimbă numele, nu este corect ceea ce au făcut", a declarat Zaremba.
• Olchim are pierderi
Potrivit unui raport al PCC, combinatul vâlcean a înregistrat, anul trecut, pierderi de 25,56 milioane de euro.
Acelaşi raport arată că situaţia financiară a Oltchim s-a înrăutăţit treptat în ultimii ani, 2007 fiind de altfel şi primul an când care s-au înregistrat pierderii.
Documentul arată că numărul de salariaţi a scăzut de la 6048 (în 2004), la 4836, la nivelul anului 2007, în timp ce, vânzările au crescut de la 346,4 milioane de euro, în 2004, la 484, 70 milioane de euro, în 2007.
• Cinci microhidrocentrale în România
PCC intenţionează să construiască cinci microhidrocentrale în România, a anunţat Wojciech Zaremba, care a precizat că amplasamentul acestora nu a fost încă stabilit.
Proiectul face parte din strategia grupului german de a intra pe piaţa energetică din Europa de Sud-Est, PCC urmărind să construiască 19 microhidrocentrale în zonă.
"Investiţia pentru fiecare microhidrocentrale, care va avea o capacitate cuprinsă între 1 şi 5 megawaţi, poate fi cuprinsă între 10 şi 15 milioane euro", a precizat Zaremba.
Reprezentnţii PCC au mai declarat că intenţionează să dezvolte în ţara noastră o divizie de transport feroviar, aceasta urmând a primi licenţă în scurt timp.